Boli

Alergia la praful de casă

 • Posted on: 15 August 2016
 • By: admin

Bolile alergice afectează 15-30% din populaţia ţărilor dezvoltate. Mai îngrijorător pare a fi faptul că unele afecţiuni alergice sunt într-o creştere alarmantă, un exemplu în acest sens fiind astmul manifestat la copii, a cărui prevalenţă s-a dublat în ultimii zece ani. 

Cauze incriminate

Nici chiar experţii nu pot oferi explicaţii satisfăcătoare cu privire la motivele răspândirii tot mai largi a bolilor alergice. Sunt incriminaţi fac-tori care ţin de modul de viaţă modern, cum ar fi: creşterea expunerii la proteine animale (câinii şi pisicile de casă), fumatul, poluarea atmosferică, scurtarea duratei alăptării la sân şi introducerea precoce a laptelui de vacă etc. Aparent paradoxal, mai multe studii epidemiologice au arătat că în rândul indivizilor cu alimentaţie deficitară şi cu o frecvenţă mărită a bolilor infecţioase, cu alte cuvinte, la cei ce aparţin păturilor mai sărace, de la baza societăţii, bolile alergice au o preva-lenţă mai mică, în comparaţie cu populaţia din ţările dezvoltate. Unii specialişti au emis chiar ipoteza că alergiile ar putea fi cauzate de bunăstare. 
 Unii dintre alergenii cu răspândire aproape ubicuitară sunt acarienii, fiinţe microscopice înrudite cu păianjenii, ce sunt prezenţi, aproape fără excepţie, în praful de casă şi constituie de multe ori cauza alergiei la praful de casă.

Cancerul bronhopulmonar

 • Posted on: 23 January 2016
 • By: admin

Cancerul de plamâni era practic necunoscut la începutul secolului al XX-lea, dar începând cu anii 1950 a devenit prima cauză de deces prin cancer la bărbaţi. În 1988, cancerul de plămâni a contribuit cu 35% din totalul deceselor datorate cancerelor la bărbaţi (următoarele forme fiind cancerul de colon şi de prostată, fiecare contribuind cu câte 6%).

Cum ne păzim de toxiinfecţiile alimentare?

 • Posted on: 23 January 2016
 • By: admin

Toxiinfecţiile alimentare sunt boli care se apar brusc, cu manifestări relativ intense, în urma consumului de alimente contaminate cu microbi sau toxinele lor.  Aspectul, gustul sau mirosul alimentelor contaminate poate fi neschimbat aşa încât consumatorul nu este conştient de pericolul la care s-a expus. Toxiinfecţiile alimentare apar de multe ori în colectivităţi (cantine, tabere, restaurante, nunţi, parastase sau alte mese comune etc.) şi survin mai ales în sezonul cald al anului.

Ateroscleroza

 • Posted on: 23 January 2016
 • By: admin

Ateroscleroza constă în apariţia unor îngroşări cu aspect de terci de mălai pe peretele interior al arterelor. Depunerea sau placa aterosclerotică, numită şi aterom, este bogată în grăsimi, colesterol şi calciu şi determină îngustarea progresivă a interiorului vaselor de sânge. Curgerea sângelui este mult îngreunată şi ţesuturile din zona irigată de vasele afectate de ateroscleroză suferă din cauza reducerii cantităţii de oxigen şi substanţe nutritive. Riscul unor boli cardiovasculare cu consecinţe severe creşte pe măsură ce procesul aterosclerotic avansează.

Hepatita virală E

 • Posted on: 23 January 2016
 • By: admin

Virusul hepatitei E (VHE) este principalul agent cauzal al hepatitei non-A, non-B, transmise pe cale digestivă pe plan mondial. Hepatita virală de tip E a fost fost identificată ca boală distinctă prima oară în 1980. Examinarea cu microscopul electronic arată că are formă sferică şi diametrul de 32-34 nm, prezentând o singură spirală de ARN. La fel ca şi celelalte patru forme de virus hepatic, A, B, C şi D, virusul de tip E produce leziuni la nivelul ficatului.

Insomnia

 • Posted on: 23 January 2016
 • By: admin

Trăim într-o societate în care suntem înconjuraţi de o mulţime de invenţii care ne lipsesc de odihna necesară, furându-ne somnul. Insomnia pare să fie cea mai des întâlnită tulburare a somnului. Statisticile arată faptul că insomnia apare la toate vârstele, atât la bărbaţi cât şi la femei. Există studii care au arătat că insomnia poate fi prezentă la 33–50% din populație. Mulţi experţi consideră că oamenii zilelor noastre sunt privaţi în mod cronic de somn.

Hipertensiunea arterială

 • Posted on: 23 January 2016
 • By: admin

Hipertensiunea arterială cunoscută şi sub numele de boală hipertensivă, este considerată cea mai importantă problemă de sănătate publică din ţările dezvoltate. Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a afirmat că pe "pe plan mondial, hipertensiunea afectează deja 1 miliard de oameni". Experţii în sănătate publică estimează că  tensiunea arterială mărită ucide nouă milioane de oameni în fiecare an. Boala hipertensivă creşte riscul de infarct miocardic, atac vascular cerebral şi insuficienţă renală. Riscul acestor complicaţii creşte şi mai mult la diabetici.

Leptospiroza

 • Posted on: 23 January 2016
 • By: admin

Este o boală infecţioasă acută cauzată de microorganismele numite leptospire. Boala poate afecta atât omul cât şi animalele. Boala se caracterizează de obicei prin febră, frisoane, mialgii, vărsături, icter (îngălbenirea pielii şi mucoaselor), diaree etc. Netratată, boala poate produce leziuni la nivelul ficatului, rinichilor şi sistemului nervos central fiind adeseori letală. Simptomele leptospirozei pot fi confundate cu ale altor boli. Diagnosticul se confirmă prin examinări de laborator din sângele sau urina pacientului.

Înţepăturile de insecte

 • Posted on: 23 January 2016
 • By: admin

Înţepăturile insectelor cauzează mai frecvent reacţii locale şi doar în cazuri rare reacţii severe sau chiar fatale, datorită alergiei la veninul acestora.
Insectele implicate cel mai frecvente în incidente alergice în ţara noastră sunt albina şi viespea. De obicei albinele sunt agresive doar când sunt provocate, mai ales în apropierea stupului. Totuşi, agresivitatea lor poate fi accentuată de vremea nefavorabilă culegerii nectarului şi de mărimea rezervelor de miere. Caracteristic albinei este că înţeapă o singură dată deoarece acul rămâne în piele.

HIV şi SIDA

 • Posted on: 23 January 2016
 • By: admin

Ultimele estimări pe plan mondial arată că în anul 2009 s-au înregistrat zilnic aproape 7 000 de persoane nou infectate cu HIV.  Peste 97% dintre acestea provin din ţările sărace şi din cele în curs de dezvoltare, aproape 1000 sunt copii cu vârsta sub 15 ani iar restul de 6 000 sunt persoane cu vârsta cuprinsă între 15 - 49 ani.

Pagini