Înţepăturile de insecte

 • Posted on: 23 January 2016
 • By: admin

Înţepăturile insectelor cauzează mai frecvent reacţii locale şi doar în cazuri rare reacţii severe sau chiar fatale, datorită alergiei la veninul acestora.
Insectele implicate cel mai frecvente în incidente alergice în ţara noastră sunt albina şi viespea. De obicei albinele sunt agresive doar când sunt provocate, mai ales în apropierea stupului. Totuşi, agresivitatea lor poate fi accentuată de vremea nefavorabilă culegerii nectarului şi de mărimea rezervelor de miere. Caracteristic albinei este că înţeapă o singură dată deoarece acul rămâne în piele.
Viespile sunt mai agresive toamna şi pot înţepa de mai multe ori deoarece nu lasă acul în piele.
Există şi alte insectele care nu înţeapă în sensul strict al cuvântului, deoarece nu au ac sau venin propriu-zis. Printre insectele care pot provoca reacţii alergice prin „muşcătură” se numără ţânţarii, gândacii, muştele. Reacţia alergică este produsă de proteinele salivare şi este mai puţin dureroasă însă produce prurit intens (mâncărime).

Tipuri de reacţie

Înţepăturile de insecte pot fi urmate de mai multe tipuri de reacţie: reacţii locale, reacţii urticariene, angioedem, reacţie anafilactică şi alte reacţii mai rare.

 • Reacţia locală normală se manifestă prin durere, eritem (înroşirea pielii) şi tumefiere (umflarea regiunii) şi de obicei durează 1-2 zile. Uneori tumefierea se extinde la întreg membrul înţepat sau la o mare parte a feţei, pleoapelor. În aceste cazuri umflătura poate persista chiar şi o săptămână.

 • Dacă persoana este înţepată a din nou, reacţiile locale reapar şi ele. În unele cazuri, la reînţepare, poate să apară reacţia anafilactică. Reacţia anafilactică este o reacţie serioasă la înţepăturile de insecte şi de obicei apare în primele 15 minute de la înţepare.

Anafilaxia poate să apară la orice vârstă şi poate să pună în pericol viaţa persoanei respective. Reacţia anafilactică se manifestă prin: prurit generalizat (mâncărime), urticarie, roşeaţă, angioedem (uneori cu edem al căilor respiratorii superioare), bronhospasm, hipotensiune arterială (poate să apară fără urticarie sau angioedem), tahiaritmii, colaps circulator.

Riscul de a face din nou reacţie anafilactică la reînţepare, este foarte mare la persoanele care au avut o reacţie anafilactică anterioară (30-70%).

 • Reacţiile toxice apar la persoanele cu înţepături simultane multiple şi pot fi fatale. Pacientul trebuie testaţi alergologic deoarece poate face reacţie anafilactică la reînţepare.

Prevenire

Dacă sunteţi alergic la veninul unei insecte, trebuie să luaţi toate măsurile necesare pentru a evita reînţeparea de către insecta respectivă şi anume:

 • Purtaţi îmbrăcăminte care acoperă tot corpul (pantaloni lungi, cămaşă sau bluză cu mâneci lungi);

 • Evitaţi hainele de culoare neagră şi cele viu colorate; îmbrăcaţi-vă pe cât posibil în haine de culoare deschisă;

 • Renunţaţi la parfumurile cu mireasmă florală;

 • Protejaţi-vă mâinile cu mănuşi în timpul lucrului în grădină;

 • Montaţi o plasă corespunzătoare la geamul de la bucătărie şi la dormitor;

 • Fiţi atenţi la ingestia alimentelor şi sucurilor dulci, mai ales cu ocazia picnicurilor, excursiilor etc.;

 • Evitaţi deschiderea geamurilor de la portiera autoturismului în timpul călătoriilor; asiguraţi ventilaţia autoturismului prin sistemul de ventilaţie;

 • Dacă aveţi de îndepărtat cuiburi de viespi sau albine din poduri şi din jurul casei, rugaţi o altă persoană nealergică să facă lucrul acesta.

Tratamentul înţepăturilor de insecte

Aplicaţi cât mai prompt următoarele măsuri:

 • Îndepărtaţi imediat acul de albină cu unghia sau o lamă subţire, făcând o mişcare razantă, dinspre piele spre exterior.

 • Calmaţi durerea şi mâncărirea prin aplicarea locală a unei comprese cu apă rece sau cu gheaţă şi la nevoie schimbaţi de câteva ori;

 • Pruritul şi urticaria pot fi ameliorate prin administrarea pe cale orală a unor medicamente antihistaminice.

 • Dacă reacţiile locale sunt mari, în special cele din zona gâtului şi capului, prezentaţi-vă la medic pentru tratament suplimentar.

 • Reacţia anafilactică se tratează cu adrenalină injectată fără întârziere (detalii, mai jos).

 • În cazul obstrucţiei severe a căilor respiratorii superioare poate fi necesară fixarea unei pipe Guedel, intubaţie sau traheostomie.

Tratamentul imediat al reacţiei anafilactice

În cazul reacţiilor anafilactice se impune administrarea imediată de adrenalină. Administrarea adrenalinei se face de preferinţă cu ajutorul unei seringi compacte pentru autoinjectare (seringa Ana-Pen®). Se vor administra 0,3 mg pentru adulţi, respectiv 0,15 mg pentru copii. Dacă aceste dispozitive nu sunt disponibile, adrenalina în doze corespunzătoare va fi administrată de un personal medical instruit cu o seringă de insulină.

Administrarea adrenalinei se face după următoarea tehnică:

 1. Îndepărtaţi capacul de protecţie a acului

 2. Îndepărtaţi capacul de protecţie a declanşatorului

 3. Poziţionaţi dispozitivul în porţiunea antero-laterală a coapsei, având grijă ca extremitatea prevăzută cu ac să fie spre corp. Poziţionarea se face peste haine (dezbrăcarea ar putea duce la întârzierea inacceptabilă a injectării).

 4. Apăsaţi butonul declanşator (roşu) şi ţineţi-l apăsat timp de 10 secunde.

După autoadministrarea adrenalinei şi înghiţirea antihistaminicului, solicitaţi asistenţă medicală de urgenţă.
În majoritatea cazurilor, efectul adrenalinei se simte în câteva secunde. E posibil ca bătăile inimii să se accelereze şi să vă simţiţi agitat sau anxios. Acestea sunt efectele normale ale adrenalinei, un hormon de stres secretat de glandele suprarenale.

Important!

Dacă aţi prezentat reacţii generalizate severe la înţepăturile de insecte trebuie să purtaţi tot timpul asupra dvs. o trusă de urgenţă ce conţine o seringă automată cu adrenalină şi medicamente antihistaminice cu administrare orală (pe gură).
De asemenea, este recomandat să purtaţi o brăţară sau un medalion de avertizare pe care să fie înscripţionat că suferiţi de alergie la venin de insecte. Această măsură de prevedere ajută victimele găsite în stare de inconştienţă sau cu edem glotic să fie diagnosticate prompt.
Pacienţii alergici la veninul de insecte sau, în cazul copiilor, părinţii acestora, vor fi instruiţi pentru a manipulare corectă şi promptă a dispozitivului de autoinjectare a adrenalinei.

Imunoterapia

Imunoterapia cu extract de venin este eficientă în prevenirea reacţiilor anafilactice la reînţepare şi este indicată în anumite condiţii la pacienţii cu antecedente anafilactice. Imunoterapia specifică nu se indică în cazul reacţiilor locale mari, a reacţiilor anafilactoide şi la pacienţii sub tratament cronic cu beta-blocante.
Testarea cutanată, indicaţia imunoterapiei şi administrarea vaccinului se fac în exclusivitate de alergolog, în cabinete cu posibilitate de resuscitare cardiorespiratorie.

Autor: dr. Valentin Nădăşan
Ultima actualizare: 16.12.2009.

Bibliografie

Alergia, diagnostic şi tratament, Dumitru Moldovan, Editura Prisma, Târgu Mureş 2000
Breviar de alergologie, Dumitru Moldovan, University Press, 2008.