Acarieni

Alergia la praful de casă

  • Posted on: 15 August 2016
  • By: admin

Bolile alergice afectează 15-30% din populaţia ţărilor dezvoltate. Mai îngrijorător pare a fi faptul că unele afecţiuni alergice sunt într-o creştere alarmantă, un exemplu în acest sens fiind astmul manifestat la copii, a cărui prevalenţă s-a dublat în ultimii zece ani. 

Cauze incriminate

Nici chiar experţii nu pot oferi explicaţii satisfăcătoare cu privire la motivele răspândirii tot mai largi a bolilor alergice. Sunt incriminaţi fac-tori care ţin de modul de viaţă modern, cum ar fi: creşterea expunerii la proteine animale (câinii şi pisicile de casă), fumatul, poluarea atmosferică, scurtarea duratei alăptării la sân şi introducerea precoce a laptelui de vacă etc. Aparent paradoxal, mai multe studii epidemiologice au arătat că în rândul indivizilor cu alimentaţie deficitară şi cu o frecvenţă mărită a bolilor infecţioase, cu alte cuvinte, la cei ce aparţin păturilor mai sărace, de la baza societăţii, bolile alergice au o preva-lenţă mai mică, în comparaţie cu populaţia din ţările dezvoltate. Unii specialişti au emis chiar ipoteza că alergiile ar putea fi cauzate de bunăstare. 
 Unii dintre alergenii cu răspândire aproape ubicuitară sunt acarienii, fiinţe microscopice înrudite cu păianjenii, ce sunt prezenţi, aproape fără excepţie, în praful de casă şi constituie de multe ori cauza alergiei la praful de casă.

Alergia la praful de casă

  • Posted on: 23 January 2016
  • By: admin

Bolile alergice afectează 15-30% din populaţia ţărilor dezvoltate. Rinita alergică poate atinge până la 20% din populaţia generală, astmul alergic între 2,5 şi 10%, dermatita atopică aproximativ 10% din populaţie. Mai îngrijorător pare a fi faptul că unele afecţiuni alergice sunt într-o creştere alarmantă, un exemplu în acest sens fiind astmul manifestat la copii, a cărui prevalenţă s-a dublat în ultimii zece ani.