Boli infecţioase

Cum ne păzim de toxiinfecţiile alimentare?

  • Posted on: 23 January 2016
  • By: admin

Toxiinfecţiile alimentare sunt boli care se apar brusc, cu manifestări relativ intense, în urma consumului de alimente contaminate cu microbi sau toxinele lor.  Aspectul, gustul sau mirosul alimentelor contaminate poate fi neschimbat aşa încât consumatorul nu este conştient de pericolul la care s-a expus. Toxiinfecţiile alimentare apar de multe ori în colectivităţi (cantine, tabere, restaurante, nunţi, parastase sau alte mese comune etc.) şi survin mai ales în sezonul cald al anului.

Hepatita virală E

  • Posted on: 23 January 2016
  • By: admin

Virusul hepatitei E (VHE) este principalul agent cauzal al hepatitei non-A, non-B, transmise pe cale digestivă pe plan mondial. Hepatita virală de tip E a fost fost identificată ca boală distinctă prima oară în 1980. Examinarea cu microscopul electronic arată că are formă sferică şi diametrul de 32-34 nm, prezentând o singură spirală de ARN. La fel ca şi celelalte patru forme de virus hepatic, A, B, C şi D, virusul de tip E produce leziuni la nivelul ficatului.

Leptospiroza

  • Posted on: 23 January 2016
  • By: admin

Este o boală infecţioasă acută cauzată de microorganismele numite leptospire. Boala poate afecta atât omul cât şi animalele. Boala se caracterizează de obicei prin febră, frisoane, mialgii, vărsături, icter (îngălbenirea pielii şi mucoaselor), diaree etc. Netratată, boala poate produce leziuni la nivelul ficatului, rinichilor şi sistemului nervos central fiind adeseori letală. Simptomele leptospirozei pot fi confundate cu ale altor boli. Diagnosticul se confirmă prin examinări de laborator din sângele sau urina pacientului.

HIV şi SIDA

  • Posted on: 23 January 2016
  • By: admin

Ultimele estimări pe plan mondial arată că în anul 2009 s-au înregistrat zilnic aproape 7 000 de persoane nou infectate cu HIV.  Peste 97% dintre acestea provin din ţările sărace şi din cele în curs de dezvoltare, aproape 1000 sunt copii cu vârsta sub 15 ani iar restul de 6 000 sunt persoane cu vârsta cuprinsă între 15 - 49 ani.